ایرانی توانمند
Business is booming.

عامل ظهور پیشران‌های اقتصادی

در کانون تفکر اقتصاد دانشگاه یزد مورد بررسی قرار گرفت:

0 45

در کانون تفکر اقتصاد دانشگاه یزد مورد بررسی قرار گرفت:
شرایط عمومی استان؛ عامل ظهور پیشران‌های اقتصادی

هفتاد و یکمین نشست کانون تفکر اقتصاد دانشگاه یزد با محوریت پیشران‌های اقتصادی استان به‌صورت مجازی برگزار شد.

دکتر حبیب انصاری سامانی، دبیر کانون تفکر اقتصاد دانشگاه یزد ضمن بیان لزوم تغییر جهت رویکرد اقتصادی استان، در نظر گرفتن واقعیت‌های اجتماعی و ذی‌نفعان، حفظ وضع موجود در این مسیر را حائز اهمیت دانست.
وی همچنین بر تعیین متغیرهای پیشران اقتصادی استان جهت تشخیص پیشران‌های نادرست در حوزه‌های متفاوت همچون محیط زیست و اجتماع تأکید کرد.
دکتر سعید عطار، رییس دبیرخانه کانون‌های تفکر دانشگاه یزد با تأکید بر دسته‌بندی موضوعات مطرح‌شده، مهم‌ترین مسئله در دستور کار کانون اقتصاد در حوزه پیشران‌ها را بررسی شرایط عمومی استان برای تحول اقتصادی و حرکت به‌ سوی پیشران‌ها عنوان کرد.
رویکردهای سنتی دیگر پاسخگوی اقتصاد استان نخواهد بود
دکتر مهدی اکابری تفتی عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه میبد توجه به کاستی‌هایی همچون اشتغال و تخصص نیروی کار را از جمله عوامل مهم در چشم‌اندازهای مورد توجه سیاست‌گذاران عنوان کرد و تضمین رشد اقتصادی آینده استان به واسطه پیشران‌ها را به چالش کشید.
به گفته دکتر اکابری در اصلاح ساختار اقتصادی استان به عنوان منطقه‌ای در ارتباط با دیگر مناطق کشور می‌بایست علاوه بر استخراج بخش‌های پیشران، ویژگی‌های خاص اقتصادی، جغرافیایی و جمعیتی نیز بررسی شود.
وی عمده سیستم اقتصاد استان را دارای رویکردی سنتی تلقی کرد که به دنبال تقویت زنجیره تولید در اقتصاد بوده و تاکنون اغلب نظریات و ایده پردازی‌ها جهت تکمیل خلأهای خوشه‌های صنعتی بوده است.
دکتر اکابری سیستم‌های سنتی اقتصادی را پاسخگوی نیاز جوامع کنونی ندانست و عدم وجود پیوند میان صنایع را یکی از عوامل آسیب‌های اجتماعی و بزهکاری در استان برشمرد.
مصطفی نجاتی، معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان صنعت، معدن و تجارت استان با اشاره به تفاوت حل مسئله در عمل و نظریه، استفاده از تجارب مشابه دیگر استان‌های کشور در حوزه پیشران را ارزشمند توصیف کرد و تشخیص موانع و توسعه زیرساخت‌های تکنولوژیکی استان را عواملی مؤثر در اقتصاد و بازار دانست که در شرایط فعلی با رویکرد کلی و محوریت تقاضای عمومی شکل گرفته است.
دکتر مهدی حاج امینی عضو هیات ‌علمی بخش علوم اقتصادی دانشگاه یزد رویکرد تقاضامحور را منجر به حفظ وضع موجود در حوزه پیشران‌های اقتصادی عنوان کرد و افزود: توجه به تقاضا در جامعه‌ای دارای اقتصاد رانتی منجر به رشد رانت شده و در اقتصاد رقابتی مزیت محسوب می‌شود.
وی با اشاره به ضرورت حل کژفهمی‌ها در روند مطالعه حوزه پیشران‌ها، معیار سازی را بر تجویز مصداقی پیشران‌ها مقدم دانست که می‌تواند شامل شاخص‌هایی همچون: نیروی انسانی، آلودگی‌های زیست‌محیطی و آب، انرژی و معیارهای اجتماعی و اقلیمی باشد.
دکتر محمدرضا مشاهیری، رییس کمیسیون آموزش، پژوهش و فناوری اتاق بازرگانی یزد میزان رشد در ارزش افزوده را مهم‌ترین شاخص پیشران‌های اقتصادی عنوان کرد که می‌بایست با افزایش بهره‌وری دنبال شود.
مهدی حجازی رییس گروه آمایش سرزمین سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی یزد، با تأکید بر تفاوت میان پیشران‌ها و بخش‌های پیشرو اقتصادی، به استخراج پیشران‌های اقتصادی اولویت‌دار در سند آمایش استان به تفکیک شهرستان‌ها اشاره کرد و گفت: این استخراج از حدود ۶۰۰ پیشران مشترک استان‌ها در سند آمایش انتخاب‌شده که می‌تواند طی سه مرحله انتخاب، محاسبه اثرگذاری و امکان‌سنجی راهگشای مطالعات کانون تفکر در حوزه پیشران‌ها باشد.

مهم‌ترین محورهای مطرح‌شده در این نشست:
• عدم پاسخگویی سیستم‌های سنتی اقتصادی حال حاضر به نیازهای استان
• رویکرد تقاضامحور در جوامع دارای اقتصاد رانتی نمی‌تواند راه‌حل اقتصادی تلقی شود.
• تشخیص و تعیین شرایط عمومی استان در زمینه‌سازی برای ظهور شاخص‌های پیشران اقتصادی مسئله اصلی کانون تفکر
• تقدم معیار سازی بر تجویز مصداقی
• شاخص‌هایی همچون: نیروی انسانی، آلودگی‌های زیست ‌محیطی و آب، انرژی و معیارهای اجتماعی و اقلیمی می‌توانند به عنوان متغیرهای تعیین‌کننده پیشران‌ها مورد بررسی قرار گیرند.
در این نشست دکتر داریوش فرید، دکتر غلامحسین مرادی، دکتر کاظم یاوری، دکتر رضا تقی‌زاده از اعضای هیات‌علمی دانشگاه یزد، فاطمه نیکجو نماینده اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان یزد، مهندس امیر‌ شریف یزدی، مدیر مرکز پژوهش‌های خورشیدی، دکتر محمد دهقان منشادی معاون اداره کل اقتصاد و دارایی استان یزد و فاطمه زارع کارشناس پژوهشی دبیرخانه کانون‌های تفکر دانشگاه یزد نیز حضور داشتند.

 

 

امتیاز post

ارسال یک دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.