مهدی حسنپور فارغ التحصیل فناوری اطلاعات- تجارت الکترونیک دانشگاه گیلان با راهنمایی دکتر اسدالله شاه بهرامی در رساله پایان مقطع کارشناسی ارشد بر روی طراحی آرشیو دیجیتال در بستر محاسبات ابری پرداخت.
این دانش آموخته دانشگاه گیلان در بخشی از پایان نامه خود آورده است: در جامعه ی دانش مدار کنونی، اهمیت آرشیو بر کسی پوشیده نیست. آرشیوها تا به امروز به منظور دسترسپذیر ساختن دائمی مجموعه های خود، بهگونه ای فزاینده استفاده از ابزارها، فرایند ها، راهبرد ها و فناوری های مختلف را تجربه کردهاند.
با این حال، راهکارهای متداول امروزی که مجریان و متخصصان آرشیوی برای مقابله با تنوع نیازهای مخاطبان و تغییرات پیدرپی فناوریها به خدمت گرفتهاند، آرشیوها را با چالشهای بزرگی از قبیل هزینه های سنگین مرتبط با توسعه و نگهداری تجهیزات سخت افزاری و نرمافزاری، مدیریت، حفاظت و دسترسپذیری طولانی مدت به محتوای دیجیتال در حالِ رشد روبهرو کرده است.
در طی سالهای گذشته، مفهوم جدید آرشیو ابری پا به عرصهی ظهور گذاشته است که به نظر میرسد در همین عمر کوتاه خود، طلایهدار نگرشی نو به مفهوم آرشیو بوده و این مقوله را در معرض تغییرات بنیادین قرار داده است.
این موضوع، در طی سالهای اخیر در دنیا پیشرفتهای فراوانی داشته است، اما در ایران، آنگونه که باید و شاید مورد توجه قرار نگرفته و الگویی برای طراحی آن در کشور ارائه نشده است. با توجه بهضرورت بهکارگیری فناوریهای نوین و همپایی با سایر کشورها، گریزی از شکلگیری اینگونه آرشیوها در ایران نخواهد بود.
پژوهش ما در پایان نامه به ارائهی یک الگوی پیشنهادی برای طراحی آرشیو ابری بپرداخت تا با این رویکرد درنهایت امکان پیاده سازی و توسعهی این نسل از آرشیو در داخل کشور محقق شود.
بدین منظور، ابتدا نیازمندی های اساسی یک آرشیو دیجیتال استخراج شده سپس، از تلفیق این نیازمندیها با ملزومات کلیدی محاسبات ابری، شاخصهای مؤثر در طراحی یک آرشیو ابری تبیین شده است.
به منظور ارائهی الگوی پیشنهادی، نمونه های ارائه شده در دنیا مورد مطالعه قرارگرفته و ویژگیها و قابلیتهای مهم آنها با شاخصهای استخراج شده انطباق داده شده است. در پایان با تکیه بر شاخصهای تبیین شده و نتایج به دستآمده از مطالعهی الگوها با شرایط خاص کشور، الگوی پیشنهادی برای طراحی یک آرشیو ابری در ایران به دست آمده است