ویندوز ۱۱ با طراحی جدید و منوی استارت متفاوت معرفی شد
یکی از مهمترین تغییرات اعمال شده مربوط به منوی استارت و دکمهی آن است که هر دو در بخش میانی تسکبار تعبیه شدهاند. روی هم رفته مایکروسافت بسیاری از المانهای رابط کاربری ویندوز ۱۰X را برای ویندوز ۱۱ استفاده کرده است. همانطور که احتمالا میدانید ویندوز ۱۰X در ابتدا قرار بود برای گجتهای دو نمایشگره ارائه شود ولی مایکروسافت مدتی قبل توسعهی آن را متوقف کرد.
منوی استارت ویندوز ۱۱ دیگر حاوی Live Tiles (کاشیهای پویا) نیست که مایکروسافت این مشخصه را با ویندوز ۸ معرفی کرده بود. قرارگیری این آیکونها در مرکز تسکبار کاربران را به یاد سیستمعاملهای macOS و ChromeOS میاندازد و همچنین در ویندوز ۱۱ مانند اندروید و iOS شاهد لبههای گرد هم هستیم.
یکی از مدیران ارشد مایکروسافت گفته که تیم مربوط به ویندوز ۱۱ به تمام جزئیات کوچک و بزرگ توجه نشان دادهاند. همچنین حالت تاریک و روشن این سیستمعامل نسبت به ویندوز ۱۰ بهبود پیدا کرده و در کل با رابط کاربری جذابتری روبرو هستیم.
در ویندوز ۱۱ استفاده از قابلیت Snap بسیار راحتتر شده و کاربران به سرعت میتوانند چینش پنجرههای مربوط به فایلها و برنامههای مختلف را تعیین کنند. در ضمن این سیستمعامل میتواند نحوهی چینش پنجرهها را به خاطر بسپارد که همین ویژگی منجر به صرفهجویی در وقت کاربران خواهد شد. باید خاطرنشان کنیم این مشخصه به خصوص برای سیستمهای مبتنی بر چند مانیتور تا حد زیادی مثمر ثمر واقع میشود.
مایکروسافت برای ویندوز ۱۱ به بحث عملکرد هم توجه ویژهای نشان داده است. گفته میشود آپدیتها حالا ۴۰ درصد حجم کمتری دارند و بدون سروصدا در پشت صحنهی ویندوز نصب میشوند. این یعنی احتمالا دیگر وسط کار کردن با ویندوز، با پیامهای مربوط به نصب آپدیتهای جدید و لزوم ریستارت کردن سیستم مواجه نخواهید شد.
ویندوز ۱۱ همچنین دارای برنامهی Microsoft Teams است و کاربران بدون نیاز به نصب جداگانهی آن، میتوانند از این سرویس بهره ببرند. آیکون مربوط به این برنامه در تسکبار قرار گرفته و این یعنی کاربران خیلی راحت با کلیک بر این آیکون قادر به تماس با دوستان یا همکاران خود خواهند بود. باید خاطرنشان کنیم اسکایپ بخشی از ویندوز ۱۰ بود و این تصمیم جدید مایکروسافت از کاهش اهمیت اسکایپ برای این شرکت خبر میدهد.
از بخشهای مهم ویندوز ۱۱ نباید ویجتها و ژستهای حرکتی را از قلم بیندازیم. بخش ویجتها حاوی فید شخصیسازی شده است که با بهرهگیری از هوش مصنوعی میتواند اطلاعات مختلفی را به کاربران ارائه دهد. گفتنی است توسعهدهندگان میتوانند ویجتهای مختلفی را برای این بخش ویندوز ۱۱ توسعه دهند. بخش ویجتها از سمت چپ دسکتاپ پدیدار میشود و از ویجتهای داخلی مربوط به ویندوز هم میتوانیم به اخبار، آبوهوا و نقشه اشاره کنیم. مایکروسافت کاربران تبلتهای مبتنی بر ویندوز را فراموش نکرده و برای این دسته از کاربران، ژستهای حرکتی بهتر از قبل شده است.
ایکسباکس بخش مهمی از ویندوز ۱۱ محسوب میشود و گیمرها با استفاده از نسخهی جدید ویندوز هنگام اجرای بازیها با تجربهی جذابتری روبرو خواهند شد. یکی از قابلیتهای جدید Auto HDR نام دارد که این مشخصه در ایکسباکس سری ایکس و اس هم وجود دارد. به طور خلاصه اگر این مشخصه را فعال کنید و در ضمن مانیتور سازگار با HDR داشته باشید، حالت HDR برای بسیاری از بازیهای مبتنی بر DirectX 11 و DirectX 12 فعال میشود.
کاربرانی هم که میخواهند سرعت اجرای بازیها را افزایش دهند، میتوانند از قابلیت DirectStorage استفاده کنند که از نسل جدید ایکسباکس راهی ویندوز ۱۱ شده است. این قابلیت با بهرهگیری از جدیدترین حافظههای NVMe میتواند سرعت اجرای بازیها را به طور قابل توجهی بیشتر کند و البته توسعهدهندگان بازی هم باید برای افزایش سرعت بارگذاری، این قابلیت را در بازی خود فعال کنند.
برنامهی Xbox Game Pass حالا بخشی از ویندوز ۱۱ محسوب میشود و به لطف پشتیبانی از xCloud، گیمرها قادر به استریم بازی از فضای ابری مایکروسافت هستند.
در نهایت یکی از مهمترین بخشهای جدید این سیستمعامل، اپ استور تازهنفس آن است. در این اپ استور جدید که حالا با رابط کاربری تازهای ارائه شده است، نسبت به گذشته از تعداد بسیار بیشتری اپلیکیشن پشتیبانی میکند. از بین آنها میتوانیم به مجموعه برنامههای ادوبی و حتی اپلیکیشنهای اندروید مانند تیکتاک و اینستاگرام اشاره کنیم.
توسعهدهندگانی که اپلیکیشنهای خود را در این محیط قرار میدهند، برای پرداختهای درون برنامهای میتوانند از سیستمهای پرداخت جداگانه استفاده کنند تا نیازی به پرداخت کارمزد نداشته باشند.
همانطور که گفتیم، ویندوز ۱۱ از اپلیکیشنهای اندروید هم پشتیبانی میکند و این یک خبر بسیار مهم محسوب میشود. مایکروسافت برای امکانپذیر کردن این مشخصه با آمازون و اینتل همکاری کرده و در نتیجه اپلیکیشنهای اندروید به راحتی کنار برنامههای ویندوز اجرا میشوند. مایکروسافت اعلام کرده که طی ماههای آینده جزئیات بیشتری از این مشخصه را منتشر خواهد کرد.
مایکروسافت تاریخ مشخصی برای عرضهی ویندوز ۱۱ اعلام نکرده اما وعده داده که این نسخه یک آپدیت رایگان برای ویندوز ۱۰ خواهد بود. احتمالا در ماه اکتبر (مهر-آبان) کنار گجتهای جدید مایکروسافت، ویندوز ۱۱ هم برای عموم کاربران منتشر میشود.