ایرانی توانمند
Business is booming.

ذهن سو‌ژه‌پرداز

92

از قصه پرغصه وضعیت ترجمه و تألیف کتاب‌ در زمینه علم ارتباطات و روزنامه‌نگاری در ایران که بگذریم، به رویت ناپذیر بودن مسئله «سوژه» و «سوژه‌پردازی» در رسانه‌ها یا به طور کلی در گستره علم ارتباطات می‌رسیم؛ مسئله‌ای که دست کم به صورت مجزا بدان پرداخته نشده و اگر هم شده جزئی و قدیمی است.

به عبارت دیگر، جهان امروز و دنیای رسانه‌ها که در کسری از ثانیه تغییر می‌کنند، نیازمند مطالب جدید در حوزه‌های مختلف است. نوشتن درباره سوژه و سوژه‌پردازی در ژورنالیسم زمانی جدی‌تر می‌شود که نویسنده‌ای «قاطعانه» بر آن باشد که ضعف اصلی کار ژورنالیست‌ها نه در فرم یا قالب بلکه در تعیین محتوا است؛ محتوایی که عملا بدون آن چیزی برای ارائه در هیچ رسانه‌ای وجود نخواهد داشت.

هومن خشندیش، نویسنده کتاب «ذهن سوژه‌پرداز» اعتقاد دارد که این «سوژه» است که تعیین می‌کند که ژورنالیست خوب چه کسی است. او ضمن اذعان به دشوار بودن مرز کشیدن بین فرم و محتوا، فعالیت رسانه‌ای را به یک ساختمان دو طبقه تقسیم می‌کند که طبقه اول آن محتوا و طبقه دومش را فرم تشکیل می‌دهد.

آنچه این اثر را از دیگر آثار متمایز می‌کند، بسط و توضیح شرایط امکان شکل‌گیری محتوا یا به عبارت دقیق‌تر بنیان‌های اساسی سوژه پردازی است؛ امری پیچیده که حاصل حرکت در فضای ذهنی و صبر و حوصله است. فرض کنید می‌خواهید از اهمیت «خلاقیت در سوژه‌پردازی» سخن به میان آورید، ابتدا باید با مفهوم خلاقیت و سپس کارکرد آن آشنا شویم تا بعدا بتوانید بگوییم که خلاقیت در سوژه یعنی چه؟ همین فرآیند پیچیده را به دانش(عمومی، پایه و تخصصی)، داشتن اطلاعات رسانه بنیان، داشتن شم خبری، مهارت اجتماعی، مشاهده‌گری و فاصله‌گذاری نگرشی، سواد(اطلاعاتی، رسانه‌ای و فرهنگی)، اخلاق، کنجکاوی، تفکر انتقادی، اعتماد به نفس، نرم‌خویی، گشودگی، نوع دوستی، همدلی، خلاقیت و سایر ویژگی‌های سوژه پرداز بسط دهید. آنگاه خواهیم فهمید که با اثری متفاوت رو به رو هستیم.

هومن خشندیش، در این کتاب با بهره‌گیری هم‌زمان از دانش ارتباطات اجتماعی، روان‌شناسی و البته بیش از دو دهه تجربه حرفه‌ای خود، به تشریح چگونگی کارکرد ذهن سوژه‌پرداز یک روزنامه‌نگار در فرآیند تولید محتوا می‌پردازد. از دیدگاه او، دست‌کم در سنت آموزش روزنامه‌نگاری در ایران چندان به این موضوع پرداخته نشده است. این کتاب در واقع گامی است برای ساماندهی دانسته‌ها و دریافت‌های علمی و تجربی‌ در توصیف نحوه اندیشیدن به عنوان یک ژورنالیست.

📍این کتاب به‌تازگی به قلم هومن خشندیش، معاون آموزشی پژوهشی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) در ۲۴۲ صفحه و قطع رقعی با قیمت ۷۲ هزار تومان از سوی سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی راهی بازار کتاب شده است. علاقه‌مندان برای خرید این کتاب می‌توانند به نشانی https://16book.ir/Shop/BookDetail/13021 مراجعه کنند.

امتیاز post

نظرات بسته شده است، اما بازتاب و پینگ باز است.